منظور از ناخنک چشم چیست
منظور از ناخنک چشم چیست
ناخنک چشم ,ناخنک چشم چیست,ناخنک چشم,ناخنک چشم و درمان,ناخنک چشم و درمان,ناخنک چشم چیست وراه درمان,ناخنک چشمی,ناخنک چشم طب سنتی
توضیحاتی در مورد ناخنک
ناخنک عبارت است از افزایش رشد لایه ملتحمه که در بیشتر موارد، رویش آن از گوشه فراخ چشم آغاز شده و بسا آنچنان بر روی ملتحمه پیشرفت کند که همه آن را که در برابر مردمک است، بپوشاند. این بیماری ممکن است نرم یا سخت و به رنگ زرد یا سرخ باشد. این بیماری چشمی معمولاً از سفیدی چشم (ملتحمه) روی سیاهی چشم (قرنیه) کشیده میشوددر این مطلب از سایت جسارت در مورد ناخنک صحبت میکنیم امیدواریم مورد توجه قرار بگیرد.
ناخنک چیست
ناخُنَک زائده یا غشایی مثلثیشکل است که در گردن، چشم، زانو، آرنج، مچ پا یا انگشتان رشد میکند.
ناخنک چشم یک ضایعه مثلثی
این بیماری یک ضایعه مثلثی است که از سفیدی چشم (ملتحمه) روی سیاهی چشم (قرنیه) کشیده میشود. این ضایعه ناشی از رشد خوشخیم بافت پیوندی و رگهای ملتحمهاست. این بیماری معمولاً ابتدا به صورت یک سفیدی روی ملتحمه ایجاد میشود که به تدریج به سمت قرنیه رشد میکند. به علت وجود رگهای زیاد معمولاً رنگ این بیماری صورتی یا قرمز است. این بیماری گاهی ملتهب میشود و باعث سوزش و خارش و اشکریزش میشود. گاهی اوقات این بیماری رشد زیادی میکند و تا وسط قرنیه میرسد و جلوی دید را میگیرد؛ به علاوه حتی ناخنکهای کوچکتر هم میتوانند با تغییر شکل قرنیه باعث ایجاد آستیگماتیسم شوند و دید افراد را تار کنند. پرتو فرابنفش را در شکلگیری و پیشرفت این بیماری چشم مؤثر میدانند.
درمان ناخنک چشم
اگر این بیماری کوچک باشد و ظاهر ناخوشایندی نداشته باشد و باعث قرمزی و سوزش چشمها نشود نیاز به درمان خاصی ندارد. اگر این بیماری گهگاه ملتهب شود و سوزش و قرمزی چشم ایجاد کند مصرف قطرههای اشک مصنوعی به صورت مکرر ممکن است باعث تسکین علائم شود. در مواردی که این بیماری التهاب شدیدی دارد میتوان با نظر چشم پزشک یک دوره درمان با قطرههای استروئیدی یا سایر قطرههای ضد التهاب انجام داد. در مورد ناخنکهای بزرگتر که از لحاظ ظاهری و زیبایی اهمیت دارند یا با ایجاد آستیگماتیسم باعث تاری دید شدهاند میتوان با جراحی این بیماری را برداشت البته اگر این بیماری به صورت ساده برداشته شود احتمال عود آن زیاد است و به خصوص در افراد جوان و افرادی که این بیماری ملتهب دارند در نیمی از مواد عود دیده میشود. در این افراد بهتر است علاوه بر برداشتن این بیماری از روشهای تکمیلی مثل پیوند ملتحمه یا استفاده از داروهای خاص (مثلاً میتومایسین) در حین جراحی استفاده شود. برخی مطالعات نشان داده که مصرف میتومایسین حین و بعد از عمل این بیماری شانس عود ناخنک را کاهش میدهد
ناخنک بزرگ
در ناخنکهای خیلی بزرگ که وسط قرنیه را هم درگیر کردهاند ممکن است لازم باشد علاوه بر اقدامات فوق از پیوند قرنیه لایهای برای اصلاح شکل قرنیه استفاده شود.
علت ناخنک چشم
اشعه ماوراء بنفش خورشید (UV) در ایجاد این بیماری مؤثر است. همچنین باد شدید و گرد و خاک با تحریک چشم در ایجاد این بیماری مؤثر میباشند. بنابراین توصیه میشود افرادی که در مناطق آفتابی زندگی میکنند و مدت زیادی در معرض تابش آفتاب هستند از کلاه لبهدار و عینک آفتابی استفاده کنند.در افرادی که این بیماری دارند معمولاً ورود آب به چشمها (در موقع شستن دست و صورت یا حمام کردن) باعث تحریک چشم و ایجاد سوزش و قرمز شدن چشمها میشود. بنابراین این افراد باید دقت کنند که حتی الامکان آب وارد چشمشان نشود.
همه چیز درباره ناخنک
هر چند ممکن است در قسمت گوشه خارجی هم مشاهده شود ولی معمولا نادر است و در بعضی اوقات در دو گوشه داخلی وخارجی چشم ها مشاهده می شود. این عارضه چشمی ممکن است یک چشم یا هر دوچشم را گرفتار کند. معمولا در افراد بزرگسال و مردان دیده می شود در مناطق گرمسیر و آفتابی بیشتر شیوع دارد و در کسانی بیشتر دیده می شود که کار بیرون دارند منظور از بیرون کار در فضای های روباز و غیر مسقف مانند معادن، زمین های زراعی و … عوامل زیادی در بروز آن موثر هستند. اشعه مستقیم آفتاب، دود، کار در محیط های بازو هوای خشک، در معرض گرد و غبار و باد بودن تاثیر بسزایی در بروز این بیماری دارد. بنابراین افراد مستعد وکسانی که ناخنکهای کوچکی دارند باید با استفاده از عینک های مخصوص موتور سواری کنند و عینک آفتابی، نسبت بزرگی که مانع برخورد باد وگرد وغبار به چشم شوند. لذا یکی دیگر از مزایای استفاده از عینک آفتابی جلوگیری از ایجاد و پیشرفت این بیماری است. کشاورزان، باغداران، ماهیگیران، زنبور داران و کوهنوردان حتما از کلاه لبه دار بلند استفاده کنند استفاده از این نوع کلاه ها نه تنها از پیشرفت ورشد و ایجاد این بیماری جلوگیری می کند بلکه نقش مهمی در جلوگیری از ایجاد سرطان های اطراف پلک دارد.نکنه ای باید به رانندگان توصیه کرد به خصوص آنها که زمینه ایجاد این بیماری دارند کمتر در معرض باد و آفتاب قرار گیرند. آنچه مهم است جلوگیری از ایجاد این بیماری است چرا که متاسفانه تاکنون درمان دارویی ورژیم غذائی برای از بین بردن آن کشف نشده است. این بیماری در بعضی مواقع موجب قرمزی شدید توام با درد واشک ریزش می شود. در صورت پیشرفت و رشد به طرف قسمت های مرکزی موجب کاهش بینایی می شود و در بعضی مواقع ایجاد استیگماتیسم می کند. هر چند نباید اثرات یک برآمدگی گوشتی در روی قرنیه شفاف بر زیبایی افراد دست کم گرفت.
عورض ناخنک چشم
١- تاثیر بر بینایی افراد گذاشته باشد. ٢- ایجاد استیگمات کرده باشد. ٣- تحریک و قرمزی ان باعث اذیت وناراحتی فرد بشود. ۴- از نظر زیبایی برای فرد غیر قابل تحمل باشد.
ناخنک چشم و جراحی
هر چند با روش های جدید جراحی بخصوص پیوند ملتحمه بعد از برداشتن این بیماری با موفقیت زیادی همراه است ولی باید توجه داشت امکان عود این بیماری وجود دارد بخصوص بعد از عمل نباید در معرض عوامل موثر در بروز آن قرار گرفت. در موارد پیشرفته و شدید این بیماری به دلیل آسیبی که به قرنیه وارد شده حتی بعد از عمل آثار سفید رنگ آن بر روی قرنیه مبتلا به این بیماری دیده می شود. برخی از بیماران با استفاده از قطره های اشک مصنوعی معمولی و داروهایی مانند بتامتازون به صورت طولانی مدت قصد از بین این بیماری دارند که به آنها توصیه می کنیم قطره اشک مصنوعی بخصوص استفاده بیش از چهار بار دروز ممکن است رشد این بیماری را تشدید کند. استفاده طولانی از انواع داروهای چشمی استروییدی مانند بتامتازون، هیدروکوتیزون نه تنها اثری در جلوگیری ندارد ممکن است عوارض دیگری ایجاد کند هر چند بعد از عمل جراحی این بیماری مصرف انها تا سه ماه توصیه می شود. یاد اوری این نکته مهم است استفاده از قطره نفازولین چشمی نیز که باعث از بین رفتن قرمزی چشم می شود نه تنها باعث جلوگیری از پیشرفت نمی شود بلکه برخی از پزشکان معتقد هستند که این دارو ممکن است اثر معکوسی داشته باشد. بر این اساس اکثر پزشکان به بیماران خود توصیه می کنند که دارو را در موارد درد و التهاب این بیماری استفاده کنند در غیر اینصورت برای درمان اساسی این بیماری صرفا جراحی است وتأکید می کنند در معرض عوامل تشدید کننده ان که در بالا ذکر شد قرار نگیرند. متاسفانه اکثر مناطق کشور عزیزمان ایران جزء مناطق خشک محسوب می شود وأخیرا با ورود ریز گردها در اب هوای ایران در صورت عدم مراقبت ممکن است شاهد شیوع بیشتر این بیماری در برخی مناطق باشیم.
ضایعه ناخنک چشم
این ضایعه که در اغلب موارد موجب سوزش، قرمزی و تارشدن دید میشود را میتوان با جراحی و برداشتن به موقع از ایجاد آستیگماتیسم پیشگیری کرد. دکتر بهرام عینالهی، با اشاره به اینکه این بیماری یک ضایعه گوشتی مثلثی شکلی است که از سفیدی چشم به روی قرنیه کشیده میشود، گفت: این ضایعه ناشی از رشد خوشخیم بافت پیوندی و رگهای ملتحمه است که به علت وجود رگهای زیاد اغلب رنگ آن صورتی یا قرمز است. وی افزود: ضایعه ناخنک گاهی ملتهب و باعث سوزش، خارش و ریزش اشک میشود. گاهی این بیماری رشد زیادی میکند و تا وسط قرنیه میرسد که جلوی دید را میگیرد. به علاوه حتی ناخنکهای کوچکتر هم میتوانند با تغییر شکل قرنیه باعث ایجاد آستیگماتیسم شوند و دید افراد را تار کنند. این عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی با بیان اینکه اشعه ماوراء بنفش خورشید در ایجاد ناخنک مؤثر است، تصریح کرد: افرادی که در مناطق آفتابی زندگی میکنند و مدت زیادی در معرض تابش آفتاب هستند، باید از کلاه لبهدار و عینک آفتابی استفاده کنند. همچنین افرادی که ناخنک دارند اغلب با ورود آب به چشمها به خصوص در موقع شستن دست و صورت یا حمام کردن، باعث تحریک چشم و ایجاد سوزش و قرمز شدن چشمها میشود، این افراد باید دقت کنند که آب وارد چشمهایشان نشود. عینالهی خاطر نشان کرد: اگر ناخنک کوچک و ظاهر ناخوشایندی نداشته باشد و باعث قرمزی و سوزش چشمها نشود، نیاز به درمان خاصی ندارد، اما در مواردی که التهاب شدیدی دارد، میتوان با نظر چشم پزشک یک دوره درمان با قطرههای استروئیدی یا سایر قطرههای ضد التهاب انجام داد. این جراح و متخصص چشم در پایان یادآور شد: در صورت بروز ناخنکهای بزرگتر که از لحاظ ظاهری و زیبایی اهمیت دارند یا با ایجاد آستیگماتیسم باعث تاری دید میشوند، میتوان با جراحی درمان کرد، البته اگر ناخنک به صورت ساده برداشته شود احتمال عود آن زیاد است. بنابراین در این افراد بهتر است علاوه بر برداشتن این ضایعه از روشهای تکمیلی مثل پیوند ملتحمه یا استفاده از داروهای خاص در حین جراحی استفاده شود.
ناخنک یا پتریژیوم
ناخنک یا پتریژیوم pterygium، یک ضایعه گوشتی مثلثی شکل است که از سفیدی چشم (ملتحمه) روی سیاهی چشم (قرنیه) کشیده میشود. معمولا در طرف بینی چشم است. این ضایعه ناشی از رشد خوشخیم بافت پیوندی و رگهای ملتحمه است. به پوسته ی نازکی که در گوشه چشم تولید و باعث تورم آن می شود، ناخنک چشم می گویند. ناخنک معمولاً ابتدا به صورت یک سفیدی روی ملتحمه ایجاد میشود که به تدریج به سمت قرنیه رشد میکند. به علت وجود رگهای زیاد معمولاً رنگ ناخنک صورتی یا قرمز است. ناخنک گاهی ملتهب میشود و باعث سوزش و خارش و اشک ریزش میشود. گاهی اوقات ناخنک رشد زیادی میکند و تا وسط قرنیه میرسد و جلوی دید را میگیرد. به علاوه حتی ناخنکهای کوچکتر هم میتوانند با تغییر شکل قرنیه باعث ایجاد آستیگماتیسم شوند و دید افراد را تار کنند.
علت دقیق ناخنک چشم
علت دقیق آن به خوبی شناخته نشده است. ناخنک اغلب در افرادی که بسیاری از وقت خود را خارج از منزل سپری می کنند، به ویژه در آب و هوای آفتابی، روی می دهد. قرار گرفتن در معرض نور آفتاب به ویژه پرتو فرابنفش به مدت طولانی، خشکی و غبار نقش مهمی در ایجاد این بیماری داشته باشند.
پیشگیری از ناخنک جشم
اشعه ماوراء بنفش خورشید3 در ایجاد ناخنک مؤثر دانسته شده است. بنابراین توصیه می شود افرادی که در مناطق آفتابی زندگی می کنند و مدت زیادی در معرض تابش آفتاب قرار دارند حتماً از کلاه های لبه دار و عینک آفتابی استفاده کنند. همچنین باد شدید و گرد و خاک ممکن است با تحریک چشم در ایجاد ناخنک مؤثر باشد. در افرادی که ناخنک دارند معمولاً ورود آب به چشم ها (در موقع شستن صورت یا حمام کردن) باعث تحریک چشم و ایجاد سوزش و قرمز شدن چشم ها می گردد. بنابراین این افراد باید دقت کنند که حتی الامکان آب وارد چشمشان نگردد.
درمان ناخنک چشم در مراحل اولیه
برای درمان ناخنک چشم در مراحل اولیه، قطره های چشمی ضد التهابی، قرمزی و ناراحتی چشم را کنترل می کنند. در صورت درگیری قرنیه (بیشتر از 2 میلیمتر)، ناراحتی بیمار، مزاحمت در استفاده از لنز تماسی و یا مشکل زیبایی، این ضایعه باید با عمل جراحی درمان گردد. در درمان ناخنک چشم به روش جراحی ، نسج سالم، سلولهای بنیادی یا نسج ملتحمه دیگر جایگزین نسج ناخنک میشود و در موارد عودکننده آن از پیوند قرنیه استفاده خواهد شد. نکته مهم دیگر اینکه دارو های ضد ناخنک بسیار سمی می باشند، لذا در صورت تجویز پزشک بایستی مرتبا فرد توسط پزشک ویزیت شود تا از عوارض دارو جلوگیری شود. از مصرف قطره های مختلف چشمی بدون تجویز چشم پزشک جدا خودداری نمایید .
بیشتر بخوانید : آلرژی چشمی ♥ تنبلی چشم ♥ خستگی چشم ♥ آب سیاه چشم ♥ تیرگی دور چشم
- ۹۷/۰۶/۳۱